Bitcoin vásárlás és eladás online

Gyakran feltett kérdések a BTC eladásáról és vételéről (főleg a Localbitcoins-on) 

K: Célszerű mindig a legolcsóbbtól venni és annak eladni aki a legmagasabb árat kínálja a BTC-ért ?

V: A BTC adás/vétel kényes ügylet. Szinte mindenhol jelen van az alvilág, szervezett bűnözői körök. Aki pl. a Localbitcoins-on a tőzsdei áron + 1-2%-on kínálja a BTC-t az szinte biztos, hogy nem adózik utána és nem legális csatornákon át szerzi be a BTC-t.

K: Mit érdekel engem hol szerzi be, ha olcsón tudom megvenni tőle ?

V:  Amikor vásárolsz, akkor a saját bankszámládról utalsz vagy a banki befizetéseknél is minden esetben ellenőrzik a személyazonosságod. Amikor megbukik a pénzmosó (mert mindig megbuknak, csak idő kérdése) téged is magával ránt mint Dugovics Titusz a törököt! Szerencsés esetben megúszod pár kihallgatással és adóhatósági vizsgálattal, rosszabb esetben bűnpártolással vádolhatnak !

K: A Localbitcoins-on és máshol is árulnak BTC-t cégek. Ezektől biztonságos vásárolni v. nekik eladni ?

V: Érdemes megnézni a cégek hátterét. Valamiért ezek a cégek többnyire külföldi bejegyzésűek (Vajon miért ? 🙂 ) Ha papíron rendben is vannak a cégek azt tudni kell, hogy ha a céges számlájukra utalsz, akkor a neved és adataid bekerülnek a cég könyvelésébe legalább 6 évre és egy esetleges ellenőrzés után a hatóságok téged is ellenőrizhetnek. Volt olyan ismerősöm aki az egyik legjobban reklámozott cégtől vásárolt BTC-t másfél millió forintért. Amikor a következő évben az adóhatóság megkereste, hogy az adóbevallásában szereplő évi 900 eft-os jövedelméből ezt hogyan tudta kihozni, akkor meglepődött. Ezeket a cégeket sokszor csak azért ellenőrzi az adóhatóság, hogy hozzáférjenek az ügyféladatokhoz. Utána már csak 1 gombnyomás ellenőrizni, hogy a vásárló vajon az adózott jövedelméből vásárolt-e BTC-t. Természetesen mindenkinek azt javaslom, hogy a BTC-ből származó jövedelmét tüntesse fel az adóbevallásában!

K: Akkor inkább magánszemélytől vásároljak ?

V: Ha magánszemélytől vásárol, akkor is célszerű kicsit utánajárni a partnernek. A Localbitcoins-on pl. a kereskedés alján lehet látni a rizikót jelentő tényeket (pl. nemrég regisztrált, nincs megadva a valódi neve, az IP címre és telefonszáma nem azonos országból származik, stb.). Emellett célszerű a nevére és számlaszámára rá-guglizni, ha valaki tisztességtelenül próbál üzletelni annak a neve és adatai gyorsan felkerülnek a világhálóra.

Folyt. köv.